Bagaimana Kami Boleh Bantu Anda

Nama Anda
Email
No. Telefon
Anda berminat untuk Turun berat badan
Naik berat badan
Improve kesihatan
Tambah tenaga
Improve Skin
Jana pendapatan tambahan
Bila waktu sesuai untuk hubungi anda 8am-12pm
12pm-6pm
6pm-11pm
Bandar anda berada

Get your own free form like this one.

Sunday, April 26, 2009

Selangor vs Kelantan

Salam..
macam pelik tetiba aku nak cakap tentang bola sepak malaysia ni.
Bukan nak memandang rendah kemajuan bola sepak kita ni. Tapi sejak peristiwa kekocohan penyokong kelantan tempoh hari, aku tergerak hati nak menyaksikan bagaimana agresifnya penyokong Kelantan. And aku tengok match Selangor vs Kelantan just now. Walaupun tak setia menonton dari awal sebab tengok AF7 sekali tapi dapat lah juga melihat kesungguhan penyokong Kelantan yang sanggup datang dari jauh semata-mata nak memberi sokongan padu kepada negeri kebanggaan mereka. Ya, mungkin kebanyakan dari mereka merupakan penduduk Kelantan yang menetap di area Selangor but tengahari tadi aku berada di area Putrajaya dan Serdang. Betapa terkejutnya aku bila di Dataran Putra, Putrajaya banyak bas yang membawa penyokong2 Kelantan. betapa semangatnya mereka sehingga bendera Kelantan bersaiz besar dikibar-kibarkan di setiap bas mereka. kemudian, aku ke Mines and aku ternampak sebuah kereta yang mengibarkan bendera Kelantan. kalau bersaiz kecil tak apa lagi. ni nak sebesar-besar yang boleh sehingga mengganggu pengunggang motosikal. tersenyum aku memandang penunggang motosikal tu mengelak bendera tu dari menutup muka dia hehe.. Dalam mines, ketika aku menikmati ice blended sambil mencuci mata, ternampak sekumpulan lelaki berpakaian merah putih berlogo Kelantan. terdetik di hati, tentu mereka akan terus ke stadium selepas ini. aku kagum dengan semangat yang mereka tunjukkan.
TETAPI, aku agak kecewa dengan attitude mereka. ini bukan nak katakan semua penduduk Kelantan begitu. (sure kene hentam dengan my friends dari Kelantan ni..nasib lah labu...) mereka terlalu agresif sebagai penyokong setia. ketidakpuasan hati ditunjukkan dengan membaling segala sampah merata2.. sesiapa yang menyaksikan match tadi, pasti perasan hal ini. sehingga pada satu tahap, FRU mula membuat benteng di hadapan kawasan penyokong Kelantan ini. Apa-apa sahaja boleh berlaku esp bila Kelantan kalah di tangan Selangor.
Tak dinafikan, ramai lagi yang mungkin bersifat agresif bukan berasal dari Kelantan. Di sini sebenarnya telah menggambarkan attitude penduduk Malaysia. membuang sampah merata-rata memang dah jadi kebiasaan. (mula dah ala-ala environmental biotechnologist hehe).
Kagum dengan Singapura. eh silap, kagum dengan undang-undang Singapura sahaja. denda yang tinggi dikenakan bagi sesiapa yang membuang sampah merata-rata. sangat bersih ok negara Singa ni..
ok, ni tentang AF7 pula. seriously, aku kagum dengan persembahan pelajar lelaki mereka. semua all out. tapi girls? sangat tenggelam! tak faham aku kenapa Isma boleh sentiasa berada pada top ranking. persembahan dia tak memberi sebarang impak. andai kata jika dia menjadi juara AF7, aku dapat rasa yang dia tak akan ke mana dalam industri muzik ni. dengan tangunggjawab sebagai ibu anak lima, mana mungkin dia akan betul2 aktif dalam muzik walaupun mendapat sokongan suami. aishah pula? aku seperti tak sabar tunggu dia habiskan nyanyian dia. Claudia juga begitu. tapi peserta lelaki? aku sangat tidak puas hati bila ariel yang keluar. dia merupakan pelajar yang membuat persembahan terbaik minggu ini. bukan sebab aku minat dia. tapi aku lihat dari sudut persembahan. akim juga sangat membuatkan mata aku tidak berkelip. kagum dengan keyakinan diri dia. hafiz? hebat! tak mengapalah.Aku akan mengikuti konsert akhir nanti untuk melihat betapa hebatnya juara AF7 pilihan pengundi Malaysia.

Setiap insan berlainan pendapat, berlainan buah fikiran, berlainan citarasa..
Wasalam..